Beoordeeld met een 9 na 1966 beoordelingen
Grote voorraad, snel geleverd Sterk in maatwerk Gratis verzending vanaf € 500,-
0416 75 02 55 Maandag t/m vrijdag van 7:30 - 17:30 uur
Zaterdag van 8:00 - 13:00 uur

EPDM-dakbedekking zelf aanbrengen

20 maart 2022

EPDM-dakbedekking zelf aanbrengen

Is EPDM-folie moeilijk te leggen? Het antwoord is nee! Er zijn echter wel zaken waarmee u rekening moet houden. Van elke situatie, bijvoorbeeld per dakafvoer en soort lijm, hebben we een instructievideo gemaakt en op ons youtubekanaal gezet. U kunt ook de hieronder afgebeelde QR-code scannen met uw telefoon, dan ziet u alle video's in 1 keer!

banner homepage prachtig dak_met qr code_08042022

EPDM-dakbedekking zelf aanbrengen

Moeilijk of toch niet zo'n EPDM-dak leggen? In dit verhaal proberen wij u eenvoudig uit te leggen wat er precies voor nodig is om een dak waterdicht te maken. Zodat u na deze blog zelf een EPDM-dakbedekking aan kunt brengen. EPDM-dakbedekking (Ethyleen Propyleen Dienmonomeer) is een rubberen flexibele dakbedekking dat meestal uit 1 vlak bestaat. Op onze website kunt u eenvoudig de afmeting van uw platte dak bestellen. Doormiddel van een stappenplan leggen wij u uit wat te doen en te bestellen om een dak te maken.

EPDM bestellen

Via onze website Vos Kunststoffen kunt u eenvoudig EPDM-dakbedekking bestellen via onze EPDM-calculator of bestel een compleet EPDM-dakpakket (altijd genoeg om een dak dicht te leggen). Let u bij het bestellen goed op dat u de juiste maten besteld.

Waar moet op gelet worden?

U meet de afmeting van het platdak op, reken de opstaande randen ook mee. Daarbij moet u minimaal 20-30 cm in de lengte en breedte meetellen om het platdak af te kunnen dichten.

De voordelen van EPDM-dakbedekking 1,14 mm fr

- Lange levensduur van wel 50 jaar
- Uv-bestendig en weersbestendig
- FR oftewel vliegvuurbestendig
- Hoge elasticiteit
- Onderhoudsarm
- Weinig gereedschap nodig
- EPDM is makkelijk zelf aan te brengen
- Geschikt voor nieuwbouw en renovatie
- EPDM is recyclebaar en milieuvriendelijk
- Wordt zonder openvuur aangebracht

EPDM aanbrengen op ondergrond

EPDM kan op een groot scala substraten met een goede RedFox-contactlijm verlijmd worden zoals hout, metalen, de meeste soorten plastic, polutheen, beton en isolatieplaten die gecacheerd zijn. Bij een andere ondergrond graag even contact opnemen of een klein stukje testen. Let op! Verlijmen op een ongecacheerd isolatieplaat kan ervoor zorgen dat de pirlaag oplost door de lijm. EPDM kan ook goed aangebracht worden in een dakgoot van pvc, metaal en hout.

Wat heeft u nodig om een dak dicht te maken?

- EPDM-dakbedekking op rol of opgevouwen
- contactlijm om te verlijmen
- dakdoorvoer voor het afwateren van overtollig water
- tube kit om de dakdoorvoer te verlijmen en af te dichten

( deze 4 producten vormen de basis van een platdak). Daaromheen kunt u diverse benodigde materialen bestellen om uw dak verder af te werken of extra aansluitingen te maken voor bijvoorbeeld ontluchting, rook- en gasafvoer etc...

Andere benodigde EPDM-artikelen

- Aluminium daktrimmen voor de afwerking van opstaande randen
- Primer voor extra hechting van bijvoorbeeld zelfklevende doorvoeren, zelfklevende tape etc...
- EPDM-bevestigingstapes voor het overlappen, verbinden, afwerken van binnen- en buitenhoeken, overlappende EPDM-stukken, doorvoeren etc...
- Platdak ontluchting of rookgasdoorvoer
- EPDM-gereedschappen als een aandrukroller, schaar, EPDM schroeven
- Isolatie panelen Pir/Pur
- Dampremmende folie
- Kimfixatie
- Loodvervanger

Benodigde gereedschappen om EPDM te leggen

- Schaar
- Stanleymes
- Rolmaat
- Handschoenen
- Kitpistool
- EPDM-aandrukroller
- Vachtroller met een verfbakje wanneer u kiest voor contactlijm uit een blik
- Cleaner om overtollige lijmresten te verwijderen

In stappen een EPDM-dakbedekking leggen

Heeft u een nieuw dak gemaakt? Maak dan uw dak stofvrij en vetvrij. Gaat u over een bestaande dakbedekking verlijmen. Dan dient het dak droog, stof en vetvrij gemaakt te worden. Beter is om de oude dakbedekking eraf te halen en indien nodig ondergrond vernieuwen. Gaat u een dak renoveren gelieve dan het dak goed schoon te maken en scherpe delen eraf te halen.

Let op, EPDM is niet over een bestaande bitumen laag te verlijmen.

EPDM laten rusten

Daarna kunt u de dakbedekking uitrollen/vouwen over het platdak. Laat het EPDM circa een half uur rusten. De EPDM wordt soepeler en neemt meer vorm van het dak aan, waardoor de EPDM makkelijker is te verwerken. Vervolgens legt u aan alle randen de dakbedekking een 20-30cm terug. U kunt de EPDM dakbedekking op een pvc buis terugrollen tot de helft van het dak of de EPDM voor de helft terugleggen op de andere zijde. 2e optie maakt het iets makkelijker om grotere delen te verlijmen.

EPDM dakbedekking verlijmen

Verlijmen van dakbedekking heeft enige aandacht nodig. Strijk zowel contactlijm op de ondergrond als op de EPDM dakbedekking. Wacht enkele minuten tot de lijm wazig wordt en niet meer aan de vingers blijft plakken. Verwerkt u de EPDM te snel dan kunnen er blaasjes onder de folie ontstaan, waardoor aan de oppervlakte bobbels ontstaan. Zorg dat de contactlijm goed verdeeld wordt Dan kan de EPDM verwerkt worden. Rol of trek gelijkmatig de EPDM over de in gelijmde ondergrond. Waarna het hele vlak is verlijmd kunt u het beste met een zachte bezem nawrijven, zodat de EPDM mooi strak komt te liggen. Na het verlijmen en glad wrijven blijven de randen en hoeken nog over. Begin altijd eerst met de EPDM naar de randen toe te werken. Zelfde wijze weer lijmen en goed aandrukken in de naden. Eventueel met een aandrukroller aandrukken.

EPDM hoeken maken en randen afwerken

Daarna omhoog werken tegen de randen. Waarna dit is gebeurt kunnen de hoeken gemaakt worden. Zorg dat in de hoek een puntzak wordt gemaakt deze kan in de hoek met lijm nog goed aangerukt worden.

Aluminium daktrim aanbrengen

Dan is de klus bijna geklaard en kunnen de daktrimmen bevestigd worden. Aan de binnenzijde van de daktrim brengt u kit aan. De kit zorgt voor een waterdichte verbinding. Daarna kunt u met een staleymes de overtollige EPDM wegsnijden. Of u gebruikt onze nieuwe daktrim waarin een rubber is aangebracht welke meteen afdicht. Tevens heeft deze aluminium daktrim voorgeboorde gaten ter bevestiging van de EPDM spengler schroeven.

EPDM Dakdoorvoer maken

Als het goed is heeft u van te voren een gat aangebracht in het dak voordat de EPDM gelegd wordt. Dit gat is bestemd voor de hemelwaterafvoer. Snij met een stanleymes het gat open in de EPDM. De hemelwaterafvoer/dakdoorvoer steekt u in het gat, waarna u met krijt de EPDM flap aftekent. De dakdoorvoer haalt u er weer uit. Breng met RedFox EPDM ms polymeer kit 3 cirkels aan in het afgetekende vlak. De buitenste rand wordt 2cm van het afgetekende vlak aangebracht. Steek de dakdoorvoer in het gat en leg de EPDM flap op de aangebrachte kit. Neem een aandrukroller en rol van binnen naar buiten goed aan, zodat de kit mooi wordt verdeeld. Aan de buitenzijde komt de kit onder de EPDMflap vandaan. Dat is mooi, want dan is de EPDM flap meteen afgedicht. Overtollige kit kan nog worden afgeveegd, maar is niet noodzakelijk.

Het dak is dicht en afgewerkt!

Nu rest alleen nog het opruimen van de EPDM materialen welke overtollig zijn. Ga na of alle scherpe delen van het dak weg zijn en de rommel is opgeruimd. Nu kunt u genieten van een zeer mooi, strak en werkend EPDM dak dat 100% waterdicht is.

Waarom kiest u ook alweer voor EPDM dakbedekking leggen?

- Eenvoud van verwerken en het gemak
- EPDM gaat lang mee en is uit 1 stuk te leggen
- EPDM niet duurder maar uiteindelijk goedkoper dan andere dakbedekkingen
- Vos houdt EPDM op voorraad en heeft een merk in het assortiment, namelijk RedFox EPDM gegarandeerd kwaliteit!
- EPDM dakbedekking kan ik voor meerdere toepassingen gebruiken voor dakgoot, carport, tuinhuis, aanbouw, nieuwbouw, platdak, hellend dak, sedumdak, ballastdak en/of andere daken. Als het maar waterdicht is!

We helpen je graag 0416 75 02 55 of info@voskunststoffen.nl
Sluiten