Beoordeeld met een 9,0 na 2291 beoordelingen
Grote voorraad, snel geleverd Sterk in maatwerk Gratis verzending vanaf € 500,-
0416 75 02 55 Maandag t/m donderdag van 8:00 - 17:30 uur
Vrijdag van 8:00 - 17:00 uur
Zaterdag van 8:00 - 12:00 uur

Op zoek naar HPL?

Wij bieden u een breed assortiment, met HPL platen in diverse kleuren, afmetingen en diktes. De platen zijn bovendien beschikbaar in diverse afwerkingen: glad of met structuur. En bent u op zoek naar een specifieke vorm? Wij leveren HPL ook op maat – zo vindt u bij Vos Kunststoffen altijd een geschikt plaat voor uw project. Denk daarbij aan HPL gevelbekleding, maar ook aan een strakke, gladde HPL plaat voor reclameborden.

Wat is HPL?

HPL is de afkorting van High Pressure Laminate en wordt ook wel laminaat of kunststofplaat genoemd. HPL wordt geproduceerd door een combinatie van thermossetting, fenolhard en craftpapier samen te brengen onder hoge druk en een hoge temperatuur. De HPL toplaag bestaat uit melaninehars: een harde, synthetische gemaakte organische stof. Dat maakt HPL een kras-, chemicaliën- en hittebestendig plaatmateriaal. De binnenlaag bestaat bovendien uit elastische en taaie fenolhars, waardoor het materiaal ook zeer slagvast is.

Bovenstaande eigenschappen (waarover later meer) maken HPL platen zeer breed inzetbaar. HPL panelen kunnen zowel binnen als buiten worden toegepast en zijn heel geschikt voor zichtwerk. Bij Vos Kunststoffen vindt u dan ook HPL in allerlei kleuren, met zowel een gladde als ruwe afwerking. Wilt u weten of HPL de geschikte keuze is voor uw project? Neem dan gerust contact op met onze ervaren adviseurs!

Eigenschappen van HPL

HPL heeft dus een compacte kern van samengeperste houtvezels, met daarbovenop een toplaag van kunsthars. Daardoor ontstaat een robuuste plaat, met veel voordelen ten opzichte van vergelijkbare kunststoffen. Een HPL blad is namelijk zeer slijt-, slag- en krasvast. Daarnaast is HPL, zoals hierboven genoemd, een hittebestendig plaatmateriaal. Maar wist u dat het ook bestand is tegen vocht, UV-straling en chemicaliën? Dat maakt deze platen ook zeer geschikt voor buitentoepassingen.

HPL heeft een levensduur van meer dan dertig jaar en mag daarmee een duurzame kunststof genoemd worden. Daarnaast zijn HPL platen zeer onderhoudsvriendelijk: door ze regelmatig te reinigen met geschikte producten blijven ze er jarenlang als nieuw uitzien. Hieronder leest u meer over het onderhouden en schoonmaken van HPL panelen.

Waarvoor is HPL geschikt?

Dankzij bovengenoemde eigenschappen is HPL zeer breed inzetbaar. Buiten zien we HPL panelen bijvoorbeeld veel als duurzame gevelbekleding (in zowel nieuwbouw als renovatie) of als boeidelen en windveren. Binnen wordt deze kunststof vaak toegepast in sanitaire ruimtes, zoals de badkamer en het toilet. Ook worden de platen veel gebruikt in ziekenhuizen en laboratoria. De HPL toplaag is immers vochtbestendig en zeer onderhoudsvriendelijk en dus heel geschikt voor dit soort ruimtes.

Maar ook onder doe-het-zelvers is HPL een populaire keuze. De platen zijn licht van gewicht en dus gemakkelijk te hanteren en thuis te bewerken. Zo worden keukens en tafels vaak voorzien van een HPL blad. Daarnaast zien we de platen terug in kleedruimtes en als wandbekleding. En tot slot is HPL een veelgebruikte kunststof in de reclamewereld: daarvoor zijn met name de gladde platen heel geschikt.

Onderhoud van het materiaal

HPL is een zeer onderhoudsvriendelijk materiaal. Met huis-tuin-en-keukenmiddelen maakt u deze platen namelijk vrij gemakkelijk schoon. Zo zijn zachte doeken, sponsen en hand- en gevelborstels met daarbij lauwwarm water en natuurazijn vaak al voldoende. Voor HPL panelen die buiten zijn toegepast, bijvoorbeeld als gevelbekleding, raden wij aan om ze regelmatig te reinigen met een zachte doek of spons met natuurlijke schoonmaakmiddelen. HPL platen zijn ook bestand tegen agressievere middelen, maar vaak zijn deze producten niet nodig.

Bij het schoonmaken van een HPL plaat die binnen is toegepast, speelt hygiëne vaak een belangrijke rol. Voor die platen raden we daarom een multireiniger of groene zeep aan. In ziekenhuizen of laboratoria kan de plaat ook gereinigd worden met desinfectiemiddelen. Spoel de HPL platen daarna af met water en droog ze af met een vochtopnemende doek. Zit er kalkaanslag op uw HPL plaat? Dan kunt u ze schoonmaken met zuurhoudende middelen. Dankzij het robuuste karakter van deze platen zullen ze daar niet door beschadigen.

Montage van HPL

HPL panelen zijn niet alleen geliefd onder professionals, maar ook onder doe-het-zelvers. Dat komt onder andere doordat de platen zeer gemakkelijk te monteren zijn. U kunt HPL platen namelijk eenvoudig vastzetten met lijm of schroeven. Lijmen geeft het meest strakke resultaat (zogenaamde blinde montage) en is daarom de beste keuze als de HPL plaat regelmatig moet worden gereinigd. Ook voor zichtwerk is lijmen heel geschikt, want er zijn dan geen schroeven zichtbaar.

Wie HPL snel, maar toch stevig wil vastzetten, kiest het beste voor schroeven. Om toch een zo strak mogelijk resultaat te bereiken, raden wij u aan om voor schroeven te kiezen in dezelfde kleur als uw HPL plaat. Bij al onze HPL platen staat de RAL-kleur benoemd, dus op basis daarvan kunt u gemakkelijk schroeven in dezelfde kleur kopen.

HPL platen bestellen

Bij Vos Kunststoffen vindt u een uitgebreid assortiment HPL. Wij bieden u standaardafmetingen HPL in diverse kleuren aan, zoals neutraal wit en zwart, maar ook modern blauw en antraciet. Sommige van onze platen hebben een gladde afwerking, andere HPL platen hebben een ruwe toplaag. Bent u echter op zoek naar HPL op maat? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wij zagen, frezen of boren de HPL plaat namelijk graag voor u in de gewenste maat. Deze leveren we dan al binnen enkele werkdagen bij u thuis.

We helpen u graag! 0416 75 02 55 of info@voskunststoffen.nl