Beoordeeld met een 9,0 na 2315 beoordelingen
Grote voorraad, snel geleverd Sterk in maatwerk Gratis verzending vanaf € 500,-
0416 75 02 55 Maandag t/m donderdag van 8:00 - 17:30 uur
Vrijdag van 8:00 - 17:00 uur
Zaterdag van 8:00 - 12:00 uur

Plexiglas plaat / Acrylaat

Plexiglas, ook wel acrylaat genoemd, is misschien wel de meest bekendste onder de kunststof platen. Het is helderder dan glas, dertig keer sterker en gemakkelijk te bewerken, wat betekent dat u plexiglas op uiteenlopende manieren kunt toepassen. Vos Kunststoffen biedt daarom een uitgebreid assortiment kunststof platen, in verschillende kleuren en diktes. Bovendien leveren wij op maat: wij zagen de door u gekozen plaat gratis op maat. Bekijk hieronder ons assortiment en kies een geschikte acrylaat plaat voor uw project!

Plexiglas / Acrylaat

Plexiglas-Altuglas-kunststof-plaat-helder-kleur

Wat is plexiglas?

Plexiglas is een veelzijdige en populaire kunststof. Het is een polymeer van methylmethacrylaat, wat resulteert in een transparante en thermoplastische kunststofplaat. Daarmee eenvoudig te bewerken, bijzonder sterk en licht van gewicht. Het materiaal is bovendien UV-, vocht- en vorstbestendig en daarom ook geschikt voor buitengebruik. Plexiglas dient daarmee als duurzaam en onderhoudsvriendelijk alternatief voor glas, maar kan ook op allerlei andere manieren worden toegepast.

Bij Vos Kunststoffen vindt u een breed aanbod van dit materiaal, in allerlei kleuren, diktes en vormen. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar plexiglas zwart? Dat bieden we in maar liefst zes standaardvormen aan. En mocht u toch op zoek zijn naar een plaat in een andere vorm of dikte, dan zagen wij de kunststof platen gratis op maat. Bovendien vindt u in onze webshop ook alles wat u nodig heeft voor het monteren van de platen, zoals plexiglas profielen. Zo kunt u thuis direct aan de slag met uw project!

Wat is acrylaat?

Acrylaat is een afkorting van polymethylmethacrylaat. Plexiglas® is een merknaam van deze kunststof. Dat betekent dat een acrylaat plaat dus precies hetzelfde is als een plexiglas plaat. Overigens niet de enige (merk)naam van deze kunststof plaat. Perspex, acrylglas en kunstglas zijn ook bekende benamingen. Over het algemeen wordt hier overal hetzelfde mee bedoeld: een heldere plaat van plastic of een ander kunststof materiaal. En mocht u de term PMMA nog tegengekomen: dit is de chemische afkorting van polymethylmethacrylaat. Wel is er een kwaliteitsverschil in de platen op te merken. Dit heeft te maken met onze ervaring in bewerking met diverse CNC-gestuurde machines. Diverse merken hebben we inmiddels getest en bewerkt voor vele projecten of andere doeleinden. Zo merken wij dat optisch gezien Plexiglas® het beste te bewerken is voor lasersnijden en de helderheid het mooiste blijft. Overigens is dit een ervaring die wij (Vos Kunststoffen) opmerken.

Plexiglas platen bestellen

Plexiglas platen kopen? Dat doet u het beste bij Vos Kunststoffen. Niet alleen omdat wij een bijzonder breed assortiment aan standaard platen en accessoires hebben, maar ook omdat wij alle soorten plexiglas op maat leveren. Dat doen we door ze te zagen, boren, frezen en thermisch buigen, waarbij we geavanceerde techniek gebruiken. Zo kunnen wij snel leveren, in elke gewenste vorm. Niets is te gek én het maakt ons niet uit of u slechts één plexiglas plaat of een volledige serie wilt bestellen.

Op maat bestellen gaat heel eenvoudig via onze calculator. Daarmee berekent u de juiste maat en kiest u de gewenste vorm. Wij zagen of frezen de platen op de millimeter nauwkeurig op maat en pakken uw bestelling vervolgens netjes in. Uw platen worden dan al binnen één of twee dagen geleverd, zodat u snel aan de slag kunt met uw project. Heeft u vragen over plexiglas bestellen? Neem dan gerust contact op. Onze ervaren adviseurs staan voor u klaar!

Welke soorten plexiglas zijn er?

Plexiglas is beschikbaar in twee soorten: geëxtrudeerd (XT) en gegoten (GS). Beide soorten zijn verkrijgbaar in onze webshop. Het verschil tussen deze platen zit ‘m in de productie. De ene soort wordt dus geëxtrudeerd en de andere wordt gegoten. Dat heeft ook invloed op de eigenschappen van de plaat. Geëxtrudeerd plexiglas heeft een hogere spanning, waardoor de kans op scheurtjes toeneemt. Gegoten plexiglas bevat weinig tot geen spanning en is daarom een stuk beter te bewerken dan de geëxtrudeerde variant.

Daar staat tegenover dat geëxtrudeerde platen minder arbeidsintensief en dus goedkoper in aanschaf zijn. Voor beide platen geldt dat ze UV-bestendig, vocht-bestendig en recyclebaar zijn. In onze webshop vindt u beide soorten in verschillende uitvoeringen. Glashelder, bijvoorbeeld. Maar ook satijn helder en opaal wit. Opaal wit laat dertig tot veertig procent licht door en is heel geschikt voor de reclamebranche. Daarnaast vindt u acrylaat in dekkend zwart en wit in ons assortiment.

Plexiglas bewerken

Deze kunststof laat zich uitstekend zagen, boren, frezen, buigen en polijsten. Gaat u daar zelf mee aan de slag? Laat u zich dan goed inlichten of adviseren. Want wat de juiste manier van bewerken is, hangt af van wat soort plexiglas plaat u in huis heeft gehaald. Geëxtrudeerde platen staan namelijk onder flink wat spanning, waardoor het materiaal sneller breekt of kapot gaat. Deze plexiglas platen kunt u daarom het beste bewerken met een festool invalzaag, CNC-frezen of boren met aan boormachine.

Gegoten acrylaat staat minder onder spanning en is daarom iets gemakkelijker te bewerken. U kunt daarvoor diverse machines gebruiken, zoals een hardmetalen frees, decoupeerzaag of cirkelzaag. Deze platen staan erom bekend vrijwel nooit te breken of te scheuren. Meer weten over het bewerken van plexiglas? Hier leest u er alles over.

Plexiglas lijmen

U kunt acrylaat eenvoudig lijmen met de acrylaat lijm ​
Acrifix. Dit is een één-componenten-lijm voor plexiglas XT, gegoten platen, buizen en staven. Het is een UV-uithardende polymerisatielijm, verhard onder invloed van licht. Eén tube heeft een inhoud van 100 gram. U kunt deze lijm gebruiken om een buis bijvoorbeeld te lijmen met een vlak stuk plaat. De lijm kan onder UV-licht kleurloos worden, waardoor een heldere verbinding mogelijk is.

Plexiglas® / Acrylaat

We helpen u graag! 0416 75 02 55 of info@voskunststoffen.nl