Beoordeeld met een 9,0 na 2314 beoordelingen
Grote voorraad, snel geleverd Sterk in maatwerk Gratis verzending vanaf € 500,-
0416 75 02 55 Maandag t/m donderdag van 8:00 - 17:30 uur
Vrijdag van 8:00 - 17:00 uur
Zaterdag van 8:00 - 12:00 uur

10 gouden besproeiingsregels en nog veel meer!

10 gouden besproeiingsregels en nog veel meer!

Heerlijk genieten we in zomer van het mooie weer. Terug van vakantie is het lekker nagenieten in uw tuin op het terras tot laat in de avond. De zomermaanden kunnen warme, maar vooral droge maanden zijn. Je zou denken: als het 35 graden is, moet je echt wel sproeien. Maar dat is juist niet zo! Ik wil je graag uitleggen hoe dat zit en ik vertel je wanneer je moet sproeien, en hoeveel.

Wanneer moet je wel of niet sproeien?

Als de vooruitzichten zijn dat het warm weer wordt, is het verstandig om een dag of twee dagen voor die tijd goed te sproeien zodat er genoeg vocht in de grond zit. In deze tijd kan het voor veel planten in de tuin de droogte funest zijn. Wanneer er veel droge en zonnige dagen achter elkaar zijn adviseer ik om vanaf ongeveer 4 uur ’s middags te sproeien. Dan staat de zon wat lager.
Als de zon heel fel schijnt, kun je die dag beter niet sproeien. Dat geldt voor alle bloemen en planten. Een waterdruppel gaat in de zon als een vergrootglas werken en geeft verbrandingsverschijnselen. Deze schade is onherstelbaar. Ook is het ’t beste om niet te laat te sproeien, zodat de planten niet nat de nacht in gaan. Sproei tot een uur of zes, zeven ’s avonds, zodat alles nog de kans heeft om te drogen. Op die manier verklein je de kans op schimmelvorming. Vooral bij rozen en andere schimmelgevoelige planten is dat belangrijk. Ook het weer is hier een factor: bij windstil weer blijft het vocht langer tussen de planten. Als je later gaat sproeien, zoek dan een dag uit met iets meer wind.

Hoeveel moet je sproeien?

Je kunt beter een langere periode aaneengesloten sproeien, dan een paar keer kort. Dus geef eens per week flink water in plaats van elke dag een beetje. Kies liever voor twee uur achter elkaar, dan voor drie keer een half uurtje. Je kunt haast niet te veel sproeien, maar mocht je graag een richtlijn hebben: het is ongeveer goed als je 10 tot 15 mililiter hebt gesproeid.

Het is goed om ongeveer een week tussen twee sproeiperiodes aan te houden. Als je elke dag sproeit, worden je planten lui. De wortels blijven aan de oppervlakte. Als er dan een droge periode aanbreekt, zijn de planten gewend aan veel water, en drogen ze eerder uit.

Even kort nog 5 tips samengevat onder elkaar

1. Sproei de tuin in de ochtend of vroege avond, zodat er minder water via verdamping verloren gaat. Ook kunnen de planten dan nog goed opdrogen voor de nacht, waardoor ze minder snel schimmelziekten als meeldauw krijgen.

2. Planten in pot hebben bij warm en droog weer vaak water nodig, zeker als het extreem warm is of hard waait. Kijk ze dagelijks even na en zet een schotel onder dorstige planten.

3. Als je de border eenmaal per week sproeit, is dat meestal genoeg. Laat de sproeier dan wel een uur op dezelfde plek staan om de watervoorraad in de bodem goed aan te vullen. De planten zullen dan diep wortelen en veel beter bestand zijn tegen een paar droge dagen.

4. Heb je pas nieuwe planten in de grond gezet? Die moeten nog aanslaan en hebben dus wel vaker water nodig!

5. Sproei ook het gazon af en toe als het lang droog blijft. Een of twee keer per week een uur sproeien is voldoende.


10 gouden besproeiingsregels

1. Gelijkmatig besproeien

2. Beter zelden besproeien dan te veel besproeien

3. Besproei in de late avond of vroeg ’s ochtends

4. Hou de bladeren droog

5. Geef de juiste hoeveelheid water

6. Geef meer water in sommige delen van uw tuin

7. Doelgericht besproeien

8. Besparend besproeien

9. Voorkom waterverzadiging

10. Gebruik kwaliteit, kleirijke grond

Bekijk hier ons assortiment beregening

10 gouden besproeiingsregels en nog veel meer!

sproeien-in-tuin
We helpen u graag! 0416 75 02 55 of info@voskunststoffen.nl