
Kunststof platen als bodem voor je aanhanger
Ben je op zoek naar een stevige, slijtvaste én duurzame oplossing voor de bodem van je aanhanger? Dan zijn kunststof platen van bijvoorbeeld HDPE, gerecycled Recy PE of LDPE een interessant alternatie...
Bij het kiezen van plexiglas (ook wel bekend als acrylaat) kom je vaak twee varianten tegen: XT en GS. Maar wat betekenen deze afkortingen eigenlijk? En nog belangrijker: welke plexiglasplaat past het beste bij jouw project? In deze blog leggen we op een duidelijke manier uit wat het verschil is tussen plexiglas XT en GS. Zo weet jij precies welke soort acrylglas je het beste kunt gebruiken.
Plexiglas is de merknaam voor acrylaat, een heldere kunststof plaat die vaak wordt gebruikt als alternatief voor glas. Het is lichter en sterker dan glas, en bovendien makkelijk te bewerken. Plexiglas is populair voor toepassingen zoals vitrines, displays, afschermingen, ramen, meubels en doe-het-zelfprojecten.
Er zijn twee soorten plexiglas:
Hoewel ze op het oog hetzelfde lijken, zit er een belangrijk verschil in hoe ze gemaakt worden en dat heeft invloed op hun eigenschappen. Je ziet dus op de plaat zelf geen verschil, maar op de folie van een nieuwe plaat is te zien of het gaat om een GS of XT plaat. XT heeft blauwe folie en GS groene.
XT staat voor extruded, oftewel geëxtrudeerd. Dit betekent dat het materiaal in lange stroken wordt uit een mal geperst. Deze productiemethode zorgt voor een constante dikte en een voordeligere prijs.
Kenmerken van plexiglas XT:
Wanneer kies je voor plexiglas XT?
Gebruik XT als je een budgetvriendelijke plaat nodig hebt voor eenvoudige toepassingen zoals afschermingen, displays, reclameborden of decoratieve doeleinden. Perfect als je het plexiglas niet veel hoeft te bewerken.
GS staat voor gegoten (cast). Deze platen worden in mallen gegoten en daarna afgekoeld. Hierdoor ontstaan minder spanningen in het materiaal, wat GS ideaal maakt voor bewerkingen.
Kenmerken van plexiglas GS:
Wanneer kies je voor plexiglas GS?
Kies GS als je gaat zagen, boren, frezen of graveren. Bijvoorbeeld bij maatwerk, technische toepassingen, meubels of als je een hoogwaardige afwerking nodig hebt.
Ben je op zoek naar een stevige, slijtvaste én duurzame oplossing voor de bodem van je aanhanger? Dan zijn kunststof platen van bijvoorbeeld HDPE, gerecycled Recy PE of LDPE een interessant alternatie...
Bij het kiezen van plexiglas (ook wel bekend als acrylaat) kom je vaak twee varianten tegen: XT en GS. Maar wat betekenen deze afkortingen eigenlijk? En nog belangrijker: welke plexiglasplaat past het...
Nieuw in het assortiment zijn onze zwarte aluminium profielen RAL9005, waar deze standaard profielen normaal enkel geschikt zijn voor een dikte van 4 mm, biedt Vos Kunststoffen ze nu ook aan in 8 mm. ...