Beoordeeld met een 9,0 na 2310 beoordelingen
Grote voorraad, snel geleverd Sterk in maatwerk Gratis verzending vanaf € 500,-
0416 75 02 55 Maandag t/m donderdag van 8:00 - 17:30 uur
Vrijdag van 8:00 - 17:00 uur
Zaterdag van 8:00 - 12:00 uur

Bewerken van Plexiglas

Plexiglas op maat zagen

Plexiglas_zagen_zaagsnede_op_maat_maatwerk

Plexiglas bewerken

Bewerken van Plexiglas is de afgelopen tijd behoorlijk toegenomen in onze werkplaats, net als bij de doe-het-zelver merken wij op, dat de vraag, het materiaal te bewerken steeds groter wordt. Fijn, steeds meer doe-het-zelvers ervaren het gemak van Plexiglas. Vaak horen we, eigenlijk is het helemaal niet moeilijk om Plexiglas te bewerken, je moet weten hoe het moet. Welk Plexiglas kunt u het beste bewerken? Uit ervaring merken wij op dat gegoten Plexiglas het beste te bewerken is. Dit komt omdat gegoten Plexiglas spanningsloos wordt geproduceerd, daarnaast is het gegoten materiaal sterker. De kans op scheuren en breken is behoorlijk minder dan bij geëxtrudeerd Plexiglas. Hoe kunt u Plexiglas bewerken? Zagen, frezen, boren, buigen, polijsten, graveren zijn de bekendste vormen van bewerken. Hieronder geven wij u op een rijtje aan wat en hoe te bewerken.

Plexiglas zagen

Plexiglas kan met diverse machines gezaagd worden. Te denken aan een decoupeerzaag, cirkelzaag, formaatzaag, opdeelzaag etc… Belangrijke factoren om te weten zijn de handelingen die u moert verrichten om het materiaal goed en zonder beschadigingen te zagen. Hierbij een aantal tips. Draag zorg voor het juiste zaagje of zaagblad, gebruik een fijne vertanding, welke geschikt is voor kunststof. Om beschadigingen te voorkomen kunt u een schilders tape aan brengen op de folie. Stel het juiste toerental in tussen 3000 en 4000 toeren per minuut. Beweeg de cirkelzaag niet op volle kracht vooruit, maar probeer een balans te vinden. Bij dunnere platen niet te snel zagen, voorkom scheuren of breken van het materiaal. Per zaagsnede even controleren of de zaagranden strak en naar zin zijn.

Plexiglas gaten boren

Plexiglas_boren_gaten_maatwerk_opmaat

Boren van plexiglas

Boren van plexiglas heeft enige aandacht nodig, omdat hier nog weleens iets mis kan gaan en de plaat scheurt of breekt. Dit gebeurt wanneer de boor gaat happen of de plaat tijdens het boren omhoogklimt. Gebruik bij het boren van Plexiglas altijd een metaalboortje en een boormachine. De boormachines van nu zijn vaak qua toerental goed te regelen. Plaats het te boren plexiglas plaat op een vlakke ondergrond (bijvoorbeeld hout), dit zorgt voor een goede uitloop van de boor. U kunt aftekenen op de beschermfolie, maar het is beter om even een schildertape op de beschermfolie te plaatsen, dit voorkomt vaak beschadigingen. Tijdens het boren adviseren wij niet te hard op de boormachine te leunen of te drukken. Laat de boor het werk doen dan heb je de beste verspaning. Tevens, voorkomt dit beschadigingen aan het materiaal. Wilt u krassen voorkomen tijdens bewerkingen? Schuif zo weinig mogelijk de plaat over een onderlaag. Vaak ligt er vuil op en kan dit door de folie heen werken. Til en leg het te verwerken werkstuk op of af een onderlaag.

Hoe kunt u plexiglas buigen?

Plexiglas laat zich goed buigen, maar helaas is het materiaal niet koud te buigen. Wanneer u koud gaat buigen dan is het vrijwel zeker dat het materiaal kapot knapt. Wij adviseren hierin het materiaal via een kunststof buigmachine te laten buigen. Buigen van plexiglas dient te worden gedaan door middel van warmte. Een kunststof buigmachine werkt met gloeispiraaltjes die te verstellen zijn om zodoende een gewenste radius in de plaat te maken. Meeste buigmachines zijn voorzien van duurzaam, hittebestendig werkblad met kras vaste toplaag en zijaanleg. De gloeidraad is vaak in temperatuur traploos in te stellen. Buigen van Plexiglas wordt op deze manier thermische verwerking genoemd.

Bewerken van Plexiglas

Polijsten_plexiglas_randen

Plexiglas polijsten

Na het verwerken van plexiglas door bijvoorbeeld zagen of frezen kunnen de randen worden gepolijst voor de finishing touch. Polijsten van plexiglas kan kort gezegd op drie manieren. Handmatig plexiglas polijsten, plexiglas vlampolijsten en machinaal polijsten. Wanneer u kiest voor een bewerking in polijsten, vraag ons de bewerkingsmogelijkheden of bekijk onze blog Plexiglas polijsten. Wat is het resultaat van polijsten? Polijsten van randen wordt aangeboden wanneer u kiest voor transparante en gladde afwerking van de randen. Wij noemen dit vaak de ‘’finishing touch’’. Bij bewerking van frezen of zagen worden de randen vaak oneffen en is dit goed te zien in de randen. Wanneer wordt polijsten van randen aanbevolen? Projecten met licht wordt vaak gevraagd naar plexiglas platen met gepolijste randen, dit om licht zo goed mogelijk door de plaat te laten schijnen. Dit zorgt voor het beste resultaat. Men kan ook voor polijsten kiezen, omdat de afwerking belangrijk is. Hierbij korte informatie wanneer uzelf handmatig wil polijsten.

Na bewerkingen van plexiglas blijven er zaag- of freessporen achter. Bij zagen wordt dit een zaagslag genoemd en bij frezen noemt men dit een machineslag. De oneffenheden in de rand is duidelijk een verschil bij deze bewerkingen. Tijdens het frezen kunnen wij de randen vrijwel glad aanleveren, zelfs transparant. Deze bewerkingen kunnen wij maken doordat onze CNC-freesmachine een hoog toerental behaald. In combinatie met een juiste frees, minimale afname van het product kan dit leiden tot een glad en redelijk transparant uiterlijk. Bij deze bewerking moet nog wel gepolijst worden, maar maakt het wel minder bewerkelijk. Na het zagen kunt u nog niet direct polijsten. Verwerk eerst de diepe oneffenheden in de plaat weg door middel van schuren met korrel 100-120, daarna opvolgen met korrel 200, korrel 400 en dan 800. Uiteindelijk blijft een matte en gladde afwerking zichtbaar. Stof blijft vaak op de rand liggen, pak een vochtige doek en veeg de rand even schoon. De rand kan nu worden gepolijst tot deze glashelder wordt.

Wat heeft u nodig?

- Polijstpasta
- Polijstmachine
- Polijstschijf
- Schuurpapier korrel 80, 120, 200, 400, 800 en 1000
- Polijstdoeken

Plexiglas graveren

Naamborden, Logo’s, onderdelen in diverse kunststoffen worden, wanneer het om fijne bewerkingen gaat gelaserd of CNC gefreesd. Laseren is qua uiterlijk iets mooier dan CNC frezen. Wanneer het om fijne bewerkingen gaat of kleine onderdeeltjes, kan laseren de beste uitkomst geven. Bij grotere producten, seriewerk of bewerkingen kan CNC frezen de beste uitkomst geven. In geval van Plexiglas kan beide. Graveren wordt vaak doormiddel van laseren of frezen gedaan. Ligt wel aan de opdracht en hoe dit verwerkt moet worden.

Graveren van logo in plexiglas

Plexiglas_frezen_graveren_logo
We helpen u graag! 0416 75 02 55 of info@voskunststoffen.nl