Beoordeeld met een 9,0 na 2290 beoordelingen
Grote voorraad, snel geleverd Sterk in maatwerk Gratis verzending vanaf € 500,-
0416 75 02 55 Maandag t/m donderdag van 8:00 - 17:30 uur
Vrijdag van 8:00 - 17:00 uur
Zaterdag van 8:00 - 12:00 uur

Is er verschil tussen plexiglas en acrylaat?

Wat is acrylaat of plexiglas?

Plexiglas is een merknaam van Acrylaat. De juiste naam voor dit heldere materiaal is acrylaat of PMMA, een polymeer van methylmethacrylaat. Dit transparante kunststof is ook bekend onder de namen Plexiglas, Perspex, Altuglas, Crylux, Vikuglas etc… Plexiglas is onovertroffen helder en laat voor 90% licht door. Daarom wordt dit materiaal vaak ingezet als vervanging van glas. Vaak wordt een kunststof glashelder materiaal vergeleken met glas, maar u moet op de volgende punten letten.
Plexiglas kunt u qua uiterlijk wel met glas vergelijken, maar in de technische eigenschappen absoluut niet. Daarom is het verstandig met een kunststofleverancier te bepalen wat u wensen zijn en/of deze aansluiten aan uw eisen. Hieronder vindt u de voor en nadelen van Plexiglas.

Plexiglas kunststof op maat

Plexiglas-kunststof-plaat-helder-opaal-wit-satijn-xt-gs

Wat zijn de voordelen van Plexiglas

Enkele voordelen van plexiglas zijn, dat het materiaal een stuk lichter van gewicht is dan glas, zeker 50% gewichtsbesparing. Daarnaast is het transparante kunststof meer slagvast dan gewoon glas. Plexiglas kan zeer goed vervormd worden, omdat het een thermoplast kunststof is. Denk hier bijvoorbeeld aan buigen/zettend van acrylaat door middel van gloeispiralen. Verlijmen van plexiglas kan ook zeer goed middels acryfix of een 2 componentenlijm. Met plexiglas kunnen er ontzettend mooie materialen of producten gemaakt worden. Wel adviseren wij als aanbieder samen met de klant te kijken wat het doel moet zijn, waar plexiglas voor gebruikt gaat worden. Het is raadzaam te bepalen wat de uiteindelijke toepassing moet zijn en wat de verwachting is van de klant. Zo zouden wij plexiglas kunnen adviseren voor bijvoorbeeld afscherming, design etc… Wanneer een verwachtingspatroon zo hoog is, dat dit gelijk moet zijn aan glas dan raden wij in sommige gevallen af, wanneer het om uiterlijk of krasgevoeligheid gaat.

Plexiglas afscherming of balkonbeglazing

Plexiglas_smoke_grey_balkonbeglazing_maatwerk

Wat zijn de nadelen van Plexiglas

Plexiglas is een kunststof materiaal wat voor ongelofelijk veel toepassingen een uitkomst biedt, maar wanneer krassen in beeld komen kan plexiglas afvallen, omdat de toplaag veel krasgevoeliger is dan glas. Dit wil niet zeggen dat het materiaal/kwaliteit slecht is, maar dan is het niet voor de toepassing een uitkomst. Zo zien wij dat acrylaat minder hittebestendig is dan glas. Voor sommige doeleinden zeer belangrijk. Plexiglas is bijvoorbeeld ook brandbaar, wanneer brandgevoeligheid erbij komt kijken adviseren wij eerder een polycarbonaat. Dit materiaal is juist zelfdovend. Zo kunnen wij bij Vos Kunststoffen ondervinden dat elk kunststof zijn voor- of nadeel heeft in eigenschappen en wel of niet geschikt kan zijn voor een bepaalde toepassing!

We helpen u graag! 0416 75 02 55 of info@voskunststoffen.nl
Bestel een hele plaat
Gegoten zwart gerecycled
Bestel een hele plaat
Plexiglas deals
Mat zwart
Plexiglas deals
Plexiglas helder mat
Trespa®
PVC Platen
Staf buis en profiel
Meest gestelde vragen