Beoordeeld met een 9,0 na 2307 beoordelingen
Grote voorraad, snel geleverd Sterk in maatwerk Gratis verzending vanaf € 500,-
0416 75 02 55 Maandag t/m donderdag van 8:00 - 17:30 uur
Vrijdag van 8:00 - 17:00 uur
Zaterdag van 8:00 - 12:00 uur

Wat is polyethyleen?

Polyethyleen

Polyethyleen, in de industrie ook wel PE of HDPE genoemd. Deze platen zijn een van ’s werelds meest gebruikte kunststoffen. Wereldwijd wordt er jaarlijks 80 miljoen ton geproduceerd. We kennen het vooral als verpakkingsmateriaal, zoals plastic tasjes, flessen en folie. Polyethyleen wordt opgebouwd uit aardolie en nog een aantal stoffen en het komt het meest voor in de kleuren zwart en wit. Het zwarte in het materiaal is Uv-bestendig, dit komt omdat er roet is toegevoegd tijdens het maken van dit materiaal. Het witte Polyethyleen is niet Uv-bestendig.

HDPE

HDPE staat voor High Density Poly Ethyleen, HDPE is een zeer taai en sterk materiaal met een temperatuurbereik tot 80 graden. HDPE is een vrij zachte kunststof waardoor het krasgevoelig is. Als je HDPE aansteekt kan je het materiaal herkennen aan de blauwe vlam, gele top en witte rook. Een ander ding om HDPE te herkennen is dat het blijft drijven aangezien de massa lager is dan één. HDPE kent verschillende voordelen: het is sterk en taai, slagvast en beschadigd niet snel, het is bestand tegen chemicaliën hierdoor wordt het in de voedselindustrie veel gebruikt. Een ander feit over HDPE is dat het een hoge elektrische weerstand heeft dus het is geen stroomgeleider. Voor sommige mensen is dit een voordeel, voor anderen een nadeel. Wilt u graag een soort gelijke plaat die wel een stroomgeleider is dan raad ik u aan om te kijken naar HMPE.

Polyethyleen

Gerecyclede PE

Polyethyleen is goed te recyclen en bij Vos Kunststoffen houden we van milieuvriendelijke producten. Vos Kunststoffen levert al enkele jaren een top product als het gaat om gerecyclede kunststof platen. Een ongekend mooi product wat veel hout plaatwerk kan vervangen. Denk bijvoorbeeld aan vocht of water, geen probleem dit kunststof materiaal kan daar goed tegen. Het is eenvoudig te verwerken met gewone houtbewerkingsmachines maar ze zijn wel gevoelig voor slijtage aan bewerkingsmachines.

Opmerking!

Wij kunnen de HDPE platen op maat zagen voor u. Een opmerking die misschien wel fijn is voor u om te weten is dat HDPE niet aan elkaar lijmen of kitten is, u kunt dit materiaal wel lassen met een lasdraad. De gerecyclede PE plaat is niet verlijmbaar of lasbaar. Hou er altijd rekening mee dat kunststof materialen kunnen uitzetten en krimpen. Geef dit materiaal dan ook wat ruimte als u het monteert. Dit voorkomt dat de materialen bol gaan staan. Maak daarom met boren het gat groter dan de schroef.

HMPE

Iets dat lijkt op HDPE is HMPE. HMPE staat voor Hoog Moleculair Poly Ethyleen. In tegen stelling tot HDPE heeft HMPE een lage wrijvingsweerstand, dit maakt HMPE een uitstekende geleider. HMPE heeft een goede slijt, slag en kerfslagvastheid waardoor dit product ook in de voedingsmiddelenindustrie te gebruiken is. Het heeft geen tot heel weinig vochtopname zodat het product ook bestemd is voor buiten. HMPE is niet te lijmen of kitten, in sommige gevallen is het wel lasbaar maar wij raden aan om het te schroeven.

Polyethyleen

tyleen slangen=

Tyleen

Polyethyleen bestaat ook in de vorm van buizen, deze buizen noemen we Tyleen. De Tyleenslangen zijn heel flexibel en zijn ook geschikt voor moeilijk bereikbare plaatsen of voor gebruik onder de grond. Het materiaal wordt veel gebruikt als flexibele waterleiding, maar ook in de beregening, vijveraanleg, stalonderhoud ect. Ook de Tyleen hulpstukken zijn zeer gemakkelijk te monteren zonder te lijmen. Deze slangen zijn KIWA gekeurd en dus geschikt voor drinkwater. Een KIWA gekeurde Tyleen slang herkent u aan de blauwe lijnen op de slang. DeLDPE Tyleen gasleidingen kunt u ook herkennen aan een keurmerk namelijk Gastec keurmerk. Deze Tyleenslang is voorzien van een gele streep. Dit draagt zorg voor een juiste kwaliteit en veiligheid.

Polyethyleen

tyleen

Milieuvriendelijk

Bij verbranding van een HDPE-plaat in een afvalverbrandingsinstallatie ontstaan daaruit alleen de niet giftige stoffen koolstofdioxide en water. Het verbranden van zuiver polyetheen levert dan ook geen gevaar op voor mens en milieu. Dit “zuivere polyethyleen” is de witte HDPE-plaat. De witte HDPE-plaat is niet UV bestendig en de plaat wordt zonder beschermfolie geleverd waardoor er kleine krasjes op kunnen zitten. Dat het niet UV bestendig is betekent dat het verkleurt wanneer het in contact komt met Uv-straling.

Geïnteresseerd?

Heeft u interesse in een van deze producten? Bestel nu via de website! Alle Polyethyleen platen kunnen wij voor u zagen, als u de maten niet via de website kunt invoeren kunt u een mail sturen met de maten.

Heeft u nog meer vragen over onze producten, aarzel niet om te bellen! Wij helpen u graag!

We helpen u graag! 0416 75 02 55 of info@voskunststoffen.nl