Beoordeeld met een 9,0 na 2301 beoordelingen
Grote voorraad, snel geleverd Sterk in maatwerk Gratis verzending vanaf € 500,-
0416 75 02 55 Maandag t/m donderdag van 8:00 - 17:30 uur
Vrijdag van 8:00 - 17:00 uur
Zaterdag van 8:00 - 12:00 uur

De ideale vervanger van glas = Plexiglas

Wat is plexiglas nu eigenlijk? Acrylaat, de ideale vervanger van glas. In dit blog lees je alles over het product. Waar kan het het beste voor gebruikt worden, het verschil tussen A en B kwaliteit, het bewerken van plexiglas, welk zaagblad moet u gebruiken? Informatie over de CNC Freesmachine en over het frezen van naambordjes, in deze blog krijgt u antwoord op deze vragen.

vos-kunststoffen

Wat is het verschil tussen Acrylaat en Plexiglas?

Acrylaat is het materiaal, en Plexiglas is een van de vele merknamen van Acrylaat. Over het algemeen bedoelen we met een plexiglas plaat een transparante heldere plaat van plastic of een ander kunststof. Plexiglas is officieel geen glassoort, maar kunststof. Het is echter zo helder en transparant, dat het vaak voor dezelfde functies wordt gebruikt als glasplaten.

Acrylaat, de ideale vervanger van glas

Acrylaat of te wel Plexiglas is de ideale vervanger van glas. Plexiglas wordt vanwege zijn gewicht, sterkte en relatief lage prijs veel toegepast voor het beglazen van grote oppervlaktes, zoals geluids- en windschermen.Plexiglas is de helft lichter en 25 keer sterker dan glas, en daarmee vrijwel onbreekbaar. Plexiglas is flexibeler en stootvaster dan glas, hierdoor zal de plaat minder snel breken. Plexiglas is ook heel gemakkelijk te bewerken. Een ideaal product voor de doe-het-zelver. Al zou een Plexiglas plaat breken, dan versplintert het niet zoals glas, maar ontstaat er een grote scheur. Andere namen voor Plexiglas zijn Perspex, Nudec , PMMA en Acrylglas. Plexiglas wordt vaak gebruikt als glasvervanging voor veranda's, voorzetramen, naambordjes etc.

Verschillen in plexiglas

Er zijn twee soorten Plexiglas. Gegoten (GS) Plexiglas en geëxtrudeerde (XT) Plexiglas. Geëxtrudeerde platen worden gewalst om de platen op de nodige dikte te krijgen. Hierbij wordt de plaat ook langer en breder, en hierdoor kan de fabrikant uit dezelfde hoeveelheid plexiglas meer platen maken. Dit drukt de prijs, en om die reden staat geëxtrudeerd plexiglas ook bekend als goedkoop plexiglas of plexiglas XT. Gegoten acryl (GS) wordt geproduceerd door de vloeibare grondstof in een vorm te gieten. Meestal wordt voor de vormgeving spiegelglas gebruikt. Gegoten acryl overtuigt door een excellente oppervlaktekwaliteit. De gegoten versie is iets harder en daardoor krasvaster. In de gegoten plaat zit ook minder spanning. Wanneer een plaat verwarmt wordt door bijvoorbeeld een oven of laseren, dan blijft de plaat sterk en de eigenschappen van de plaat intact. Plexiglas is in verschillende diktes verkrijgbaar.

Plexiglas, waar is het voor bestemd?

Plexiglas bieden een veiligheidsoplossing op plaatsen waar glasscherven niet gewenst zijn. Plexiglas wordt gebruikt voor onder andere: beglazingsdoeleinden van o.a. kasten en vitrines, displays, afschermplaten, carports, overkappingen, interieur- en meubelbouw, uithangborden, lichtbakken, winkelinrichting, scheidingswanden, deurbeglazing, voorzetramen

A en B kwaliteit

Onder geëxtrudeerde plexiglas platen is nog een kwaliteitsonderscheid te maken: de A- en B-kwaliteit. Bij veel bouwmarkten zijn plexiglas platen verkrijgbaar, maar dit is bijna altijd B-kwaliteit. Deze platen breken en scheuren bijzonder snel, zeker bij dunnere plaatdiktes. Een ander groot nadeel is de prijsstelling; ondanks de lagere kwaliteit ligt de prijs veel hoger dan bij gespecialiseerde kunststofleveranciers.

Kunststof glas (Plexiglas) bewerken

Plexiglas laat zich goed zagen, boren, frezen, buigen, polijsten etc. Vos Kunststoffen heeft al vele jaren ervaring op het gebied van bewerkingen aan kunststof platen. Wij kunnen zeggen dat Plexiglas XT goed te bewerken is. Het belangrijkste is dat je goed om moet gaan met gereedschap en het te bewerken materiaal. Laat u eerst goed inlichten of adviseren. Ons team staat altijd voor u klaar om u te helpen.

Wat voor zaagblad moet ik gebruiken?

Het is heel belangrijk wat voor zaagblad u gebruikt om een kunststof plaat te gaan zagen. Plexiglas kun je bijvoorbeeld het beste zagen met een fijntandig zaagblad. Juiste toerental kan soms ook een rol spelen. Is plexiglas te bewerken met een decoupeerzaag? Ja, dat is mogelijk maar wel op een verantwoorde manier. Plexiglas afplakken met schilders tape is een optie. Het zaagje van de decoupeerzaag moet een fijn metaalzaagje zijn voor de juiste bewerking van kunststof. Plexiglas boren is zeker mogelijk. Een combinatie van metaalboortje met een hoog toerental zorgt ervoor dat de gaatjes snel en mooi geboord kunnen worden in het Plexiglas. Oefen geen druk uit op de boor, laat de boor het werk doen.

CNC Freesmachine

Gezien de enorme vraag die uit de kunststofmarkt, zakelijke- en particulierenmarkt kwam heeft Vos Kunststoffen dit jaar geïnvesteerd in een CNC freesmachine. Onze geavanceerde 3-assige CNC-freesmachine maakt het mogelijk om zeer nauwkeurig enkele stuks of series producten uit kunststof platen te frezen. Plexiglas en nog veel meer andere kunststoffen kunnen op deze machine verwerkt worden tot een eindproduct.

Platen van 3750 x 2000mm kunnen op de freesmachine geplaatst worden met een dikte tot wel 60mm. Door de snelle werking van de CNC-freesmachine kunnen wij snel handelen en uw wensen afstemmen tot een gewenst product.

Naambordjes frezen

Producten waar op dit moment veel vraag naar is, zijn plexiglas, acrylaat cirkels, naambordjes, diplays, gevelletters, plaatjes met voorgeboorde gaatjes etc. Wij kijken graag samen met de klant naar de mogelijkheden en kijken of we een gepast project of product kunnen maken. Vraag ons naar de mogelijkheden of kom gewoon een kijkje nemen. Wenst u meer informatie over onze producten of maatwerk klik dan op onderstaande link en ga naar onze website www.voskunststoffen.nl of neem direct per mail contact met ons op!

Voordelen van Plexiglas

 • ​Minder gewicht: plexiglas is ongeveer half zo zwaar als gewoon glas. Dit is bijvoorbeeld erg handig v oor terrasoverkappingen of grote aquariums.
 • Eenvoudig te bewerken: voor de echte doe het zelver is dit erg belangrijk. Gaten boren, snijden en buigen gaat allemaal een stuk eenvoudiger bij plexiglas. Hetzelfde doen bij glas is (bijna) een onmogelijke taak, omdat glas supersnel versplintert. Meer weten? Scrol dan nog even naar boven, daar staat alles uitgelegd hoe je het beste plexiglas kunt bewerken.
 • Duurzaam: plexiglas verweert en verkleurt niet waardoor het lang mee gaat, ook buiten.
 • Plexiglas 25 keer sterker dan glas: plexiglas is zo’n 25 keer sterker dan het glas dat we kennen van ons servies. Dit komt onder andere doordat kunststof flexibeler is dan glas.
 • Uv-bestendig: het voordeel van glasheldere kunststof platen zijn dat het materiaal niet splintert, meer licht doorlaat dan gewoon glas en acrylaat in allerlei vormen en maten is te maken. Plexiglas wordt minder gebruikt voor bijvoorbeeld veiligheidsglas, omdat Acrylaat minder impactbestendig is.
 • Plexiglas veiliger dan glas: omdat Plexiglas niet kan splinteren en sterker is, is het in veel gevallen een veiligere oplossing dan glas. Dit geldt bijvoorbeeld voor balkonbeglazing of het glas rond ijshockey-banen.

Kenmerken

 • Absoluut weersbestendig
 • Uitmuntende lichtdoorlaat
 • Sterk en licht van gewicht
 • Goed vormbaar en goed te verwerken

Toepassingen

 • Veiligheidsbeglazing
 • Serre- en verandadak beglazing
 • Balkon beglazing
 • Trap balustrades
 • voorzetramen in woonhuizen, tuinhuizen, caravans etc.
We helpen u graag! 0416 75 02 55 of info@voskunststoffen.nl